Header afbeelding
Rädda Barnenstraat 7 4695BJ Sint-Maartensdijk Tel:0166 662400

Spoedgevallen

Bij levensbedreigende situaties bel direct 112

 

Voor andere spoedgevallen kunt u tijdens openingstijden bellen met — 0166 662400 — kies 1

Kom nooit zomaar naar praktijk, neem altijd eerst telefonisch contact met ons op

Buiten kantooruren kunt u uitsluitend voor spoedgevallen bellen met de huisartsen spoedpost te Bergen op Zoom — 0164 273 855

 

 

 

Wanneer bel ik de huisartsen spoedpost?

En wat is spoed?

In je vinger gesneden tijdens het koken. De hamer op je teen laten vallen tijdens het klussen. Of flink je enkel verzwikt in een verhitte hockeywedstrijd. Je huisarts is niet meer bereikbaar, want het gebeurde in de avond, nacht, in het weekend of op een feestdag. Dus bel je de huisartsen spoedpost. Toch? Nou, niet helemaal. We leggen uit wat de huisartsen spoedpost eigenlijk is en wanneer je ze belt. 

  

De huisartsen spoedpost is niet je eigen huisarts

Overdag kun je met al je klachten terecht bij de eigen huisarts. Je belt en wordt zo snel mogelijk geholpen. Dat mag met acute problemen als een diepe snee in je vinger. Maar ook met last van je schouder. Jouw huisarts heeft ook wel eens vrij. Daarom is hij na 17.00 uur, in de weekenden en op feestdagen niet bereikbaar. 

Gelukkig betekent dat niet dat jij aan je lot wordt overgelaten. Op die momenten staat de huisartsen spoedpost voor je klaar. Dit is een zorginstelling voor spoed huisartsenzorg in de avond- nacht- en weekenduren én op feestdagen in de regio waar de huisartsen aan verbonden zijn. Is er sprake van spoed en moet je acuut geholpen worden, dan bel je hen.

Wat is spoed?

De huisartsen spoedpost bel je dus in de avonden, nachten, weekenden en tijdens feestdagen wanneer je snel geholpen moet worden. Er is sprake van spoed. Maar, wat is spoed eigenlijk? Misschien vindt de één een blauwe teen heel erge spoed en belt de ander pas wanneer hij niet meer op z’n been kan staan. Volgens huisartsen betekent spoed: wanneer het medisch gezien ongewenst is om tot de volgende werkdag te wachten met de klacht. Dat je overdag geen tijd hebt om je eigen huisarts te bezoeken is dus geen rede om de huisartsen spoedpost te bellen.

 

Twijfel je of je vraag spoed heeft? Kijk dan eens op moet ik naar de dokter of Thuisarts 

 

Waarom kan ik niet altijd de huisartsen spoedpost bellen?

De huisartsen spoedpost is voor spoed. Dat is inmiddels duidelijk. Maar waarom kun je dan beter niet bellen met milde klachten? Dat zit zo: wanneer er in de avonduren bij de huisartsen spoedpost te veel telefoontjes binnenkomen met niet-dringende zorgvragen, dan zijn de telefoonlijnen constant bezet. Mensen met een dringende zorgvraag staan hierdoor lang in de wacht, terwijl zij zo snel mogelijk geholpen moeten worden. Besluit jij niet te bellen met een milde klacht, dan verminder je de druk op de lijnen en geef je anderen met klachten waarvoor een snelle actie noodzakelijk is de ruimte om snel geholpen te worden.  

Wanneer bel ik 112?

Als de huisartsen spoedpost er is voor spoed, wanneer bel je dan 112? Want ook dat alarmnummer is er voor spoed. Toch is er wel een groot verschil. 112 is er 24 uur per dag, zeven dagen per week voor levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld wanneer iemand in elkaar zakt of als er een ernstig ongeval gebeurt. Bij de huisartsen spoedpost word je in eerste instantie telefonisch geholpen en pas wanneer het nodig blijkt word je gevraagd langs te komen. Bij een levensbedreigende situatie, bel je 112.